Awards

Tijdens het JEF festival zijn er 10 langspeelfilms en 11 kortfilms die in de competitie kans maken op één van volgende awards. De prijzen worden geselecteerd door 4 jury's: de professionele jury, de kinderjury, de JEF in het ziekenhuis jury en de publieksjury. 

Alle winnaars ontvangen een award ontworpen door Ronny & Johny. Benieuwd wie dit jaar de prijzen in ontvangst mag nemen? Kom het als eerste te weten tijdens de prijsuitreiking op 18 februari!

Palmares 2018

Professionele jury (ECFA-jury):

• Beste langspeelfilm: Fanny’s journey (Le voyage de Fanny) van Lola Doillon (Frankrijk, België, 2016)

De professionele jury koos voor Fanny’s Journey. De film vertelt een universeel en meeslepend verhaal dat vandaag jammer genoeg nog steeds even relevant is als het was voor Fanny in 1943. De kinderen worden blootgesteld aan gruwelijke ervaringen, maar de film focust vooral op de zelfredzaamheid en op de individuele kracht van de kinderen, kwaliteiten die nodig zijn om hun reis tot een goed einde te brengen. De integriteit en authenticiteit van de film getuigen van een groot respect voor zowel de hoofdrolspelers (de kinderen) als het publiek. In combinatie met de uitstekende vertolkingen, de muziek, de cinematografie en het scenario, is Fanny’s Journey volgens de jury een sterke en verdiende winnaar van deze competitie.

• Beste kortfilm: The shelter van Robin Jensen (Noorwegen, 2017)

De jury koos voor The Shelter, een geanimeerde documentaire, omwille van de originele, toegankelijke en poëtische manier waarop het moeilijke onderwerp wordt aangepakt. De kinderen in het opvanghuis vertellen hun verhaal in hun eigen woorden, maar beeld en geluid laten de echte emoties resoneren. De film is intiem zonder opdringerig te worden.

Kinderjury:

• Beste langspeelfilm: Fanny’s journey (Le voyage de Fanny) van Lola Doillon (Frankrijk, België, 2016)

De film laat je de oorlog ervaren zonder het zelf te moeten meemaken. De acteurs brachten de emoties overtuigend in beeld. De kinderen beleven een avontuur in prachtige landschappen.

• Beste kortfilm: Awaker van Filip Diviak (Tsjechië, 2017)

Het is een tof verhaal waarin wordt verteld dat een lach meer waard is dan geld. We vonden het geweldig dat je het verhaal kon volgen zonder dialoog. Het bevat spanning op een grappige manier en de muziek weerspiegelde de beleving van de film.

JEF in het ziekenhuis:

• Beste kortfilm: Het leven van Esteban van Ines Eshun (België, 2017)

Publieksjury:

• Beste langspeelfilm: At eye level van Evi Goldbrunner & Joachim Dollhopf (Duitsland, 2017)

Shortcut winnaar

• Stacy and the alien van Nelson Polfliet (België, 2017)